Haber

151 Yıllık Ata Tohumlarla 82 Çeşit Domates Üretimi

151 yıllık cet tohumlarıyla 82 çeşit domates üretiyorlar.

Ordu’da sebze ve ağırlıklı olarak domates üreten Murat Yılmaz ve Hüseyin Duman, atalık tohumları gelecek nesillere taşıyor ve isteyenlere ücretsiz veriyor.

Ordu’nun ortasında 151 yıllık geçmişe sahip çet tohumlarını kullanarak oluşturdukları bahçede 82 çeşit domates üreten ORDU Murat Yılmaz ve Hüseyin Duman, elde ettikleri tohumları serbest halde üreticilere sunuyor.

Ordu’daki Permakültür Eğitmenleri Murat Yılmaz ve Hüseyin Duman, Altınordu ilçesinde oluşturdukları yaklaşık 500 metrekarelik alana yüklenen domates üretimine başladı. İkili, cet tohumlarını kullanarak kendileri için ürettikleri domatesleri yeniden tohum haline getirerek gelecek nesillere aktarmaya devam ediyor.

Aralarında 151 yıllık geçmişe sahip tohumları da kullanan Yılmaz ve Duman, oluşturdukları bahçede 82 farklı domates çeşidinin yanı sıra biraz farklı sebzeler de ürettiklerini ve tohumları serbest halde üreticilere gönderdiklerini belirtiyor. .

“Permakültür sistemi ile atalık tohumları kullanıyoruz”

Doğaya, çevreye ve suya saygılı, verim hırsı odaklı olmayan bir üretim tekniğini sürdürmeye çalıştıklarını kaydeden Yılmaz, “Miras gelen tohumları kullanıyoruz. Bu üretim sürecinde atalarımızdan, dedelerimizden gelen, yaklaşık 500 metrekarelik bir alanda domatese ağırlık verdik.Atalarımızdan kalan lezzeti bulamadığımız için bu tarafa yöneldik. Bunun dışında toprağın direkt güneş ve yağmurdan etkilenmemesi için kurduğumuz sebze tarhları ile hem topraktaki nemi koruyor hem de toprağın su ve güneşten direk etkilenmesini engelliyoruz.”

“Ticaret telaşımız yok”

Sentetik gübre ve zirai ilaçların kullanılmadığı alanda üretilen tohumları ücretsiz olarak üreticilere gönderdiklerini belirten Yılmaz, “Tarlada yaptığımız üretimi tamamen kendi ailemiz ve yakınlarımız için üretiyoruz. Amaç tohum üretmek ve bunun gibi farklı topraklarda üretim sahalarımız var. Bu noktada ticari bir telaşımız yok.

“82 çeşit domates var”

Permakültür Eğitmeni ve Tasarımcısı Hüseyin Duman, atalık tohumlarla yaptıkları üretimlerde çeşitliliğe önem verdiklerini belirtti. Duman, “Bu bölgede 82 çeşit domatesimiz var. 30 çeşit fasulye, 3 çeşit salatalık ve 7 çeşit biber var. Bu alanda kardeş bitki sistemleri ve tuzak bitki sistemleri uyguluyoruz, özellikle üretim yapmadığımız için. suni gübre ve ilaç kullanıyoruz. Kendi gübremizi ve ilaçlarımızı da kendimiz alıyoruz. “Bitkileri suda fermente edip gübre ve ilaç olarak kullanıyoruz. Yani her şeyi doğal ortamda doğal olarak yapıyoruz. Bu eserlerin birçoğunu kendimiz tüketiyoruz, catering diyoruz, satılık olarak kullanmıyoruz” dedi.

“151 yıllık domates tohumlarımız var”

Domatesin 151 yıl öncesine dayanan tohumlarıyla da üretim yaptıklarını belirten Duman, “Bursa’dan gelen 151 yıllık bir tohum var, doğruluğu kanıtlanmış, tıpkı kendi tohumlarımız gibi hem kırmızı hem de kırmızı. 50 yıla yakın geçmişi olan pembe, tamamen doğal ve atadan kalma tohumlar kullanıyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türk türbanlı eskort istanbul kızlar
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort