BM Sıfır Atık Uygulama Konseyi’nin ilk toplantısına Emine Erdoğan başkanlık etti
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in önerisiyle Emine Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Sıfır Atık Danışma Konseyi’nin ilk toplantısı internet üzerinden gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Türkiye’den yaptığı toplantıya BM-Habitat İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif katıldı. Toplantıda Emine Erdoğan’ın yanı sıra BM Genel Sekreter Yardımcısı Guy Bernard Ryder da katılımcılara hitap etti.
BM Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan yaptığı konuşmada, Konsey üyelerinin doğaya olan sevgilerini ve duyarlılıklarını ortaya koyduklarını vurguladı.
SIFIR ATIK PROJESİ
Mevcut tahribatın ortak bir çabayla onarılmasının mümkün olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, “Sıfır Atık Projesi” ile Türkiye’de istikrarlı bir çabayla büyük sonuçlara ulaşmanın mümkün olduğunu ifade etti.
Emin Erdoğan, “5 yıl önce yüzde 13 olan toparlanma oranımız kısa sürede yüzde 27,2’ye, 2022’de yüzde 30’a ulaştı. 2035’te hedefimiz yüzde 65’e ulaşmak. 2 milyondan fazla ailenin bir yıllık su ihtiyacına eşdeğer suyumuzu koruduk.200 binden fazla ailenin bir yıllık elektrik ihtiyacına eşdeğer enerji tasarrufu sağladık. binlerce vatandaşımız aynı anda.Bugün geldiğimiz nokta umut verici olsa da devamı gelecek.Alacak çok yolumuz var ve bu yolu sizlerle birlikte yürüyeceğiz.ifadeleri kullandı.
Yönetim kurulu üyelerine dünyanın ortak evimiz olduğunu hatırlatan Emine Erdoğan, karşı karşıya olduğumuz iklim krizinin sınır tanımadığına işaret etti.
Dünya ülkeleri ile ortak mücadele edilmedikçe başarıya ulaşılamayacağını vurgulayan Emine Erdoğan, şunları söyledi: “Sıfır atık”Uygulamayı uluslararası arenada yaygınlaştırmak ve projede edinilen tecrübeleri paylaşmak için harekete geçtiklerini anlattı.
“KÜRESEL DÜZEYDE BİLİNÇLENDİRMEYİ HEDEFLEMEKTEYİZ”
Emine Erdoğan, “Sıfır Atık” hedefinin küresel ölçekte kurumsallaşması yolunda ilk adımı oluşturan Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Bildirgesi’nin geçtiğimiz yıl Eylül ayında BM Genel Sekreteri Guterres ile imzaya açıldığını hatırlattı.
Türkiye tarafından BM Genel Kurulu’na sunuldu. “Sıfır atık”Konuyla ilgili kararın da oybirliğiyle kabul edildiğini belirten Emine Erdoğan, karar neticesinde şunları söyledi: “Sıfır atık”Harekete adanmış bir gün olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti: “Birincisini üye ülkelerden üst düzey katılımcılarla BM Genel Kurul salonunda büyük bir coşkuyla kutladık. Önümüzdeki yıl 30 Mart’ı ‘Sıfır Atık’ hareketini bütüne ulaştırmak için değerli bir fırsat olarak görmeliyiz. Kararın bir diğer sonucu olarak bugün burada toplanmamızın sebebi olan Sıfır Atık Üst Düzey Kişilikler Uygulama Komitesi de kuruldu.En uygun uygulamaları ve başarıları yaygınlaştırarak küresel düzeyde farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Birleşmiş Milletler Çevre Programı ve BM-Habitat işbirliğiyle sıfır atık alanındaki hikayeler.”
Kurulu himayesinde, “Küresel Sıfır Atık Ödülleri”Törenin düzenlenmesini öneren Emine Erdoğan, 30 Mart tarihinin söz konusu ödüllerin takdimi için uygun bir ortam yaratacağına inandığını belirtti.
“İSRAF ÜRETMEYEN BİR YAŞAM MODELİNİ GENİŞLETMELİYİZ”
Emine Erdoğan dedi ki: “30 Mart coşkusunu güçlendirmek için ‘Sıfır Atık Yılı’ ilanını da gündemimize almalıyız. Uygulamaları yaygınlaştırırken destekleyici uluslararası ve yerel yasal altyapıları da güçlendirmeliyiz. Birleşmiş Milletler bünyesinde alınan ‘Sıfır Atık’ kararları üye ülkelerde uygulanıyor.Özellikle onların kendi sistemlerine uygun yeni kanunlar geliştirmeleri için çalışmalıyız.Ama asıl başarının ‘Küresel Sıfır Atık Hareketi’ olduğunu unutmamalıyız. uygulamanın bireysel düzeyde benimsenmesine bağlıdır.Bölgesel kurum ve kuruluşlar hayati bir rol oynamaktadır.Birleşmiş Milletler ve bağlı kuruluşlarının yanı sıra Avrupa Birliği, Türk Konseyi, Birleşmiş Milletler gibi bölgesel kuruluşlarla işbirliğimizi güçlendirmeliyiz. Afrika Birliği.Aslında bu dünya zaten kaynaklarıyla nüfusunun 1,5 katını bile kaldırabilecek durumda.Yeter ki değişelim, adil olalım, paylaşmayı bilelim.”
BM-Habitat’ın 31 Ekim Dünya Kentler Günü etkinliğinin Üsküdar Belediyesi’nin sahipliğinde İstanbul’da düzenleneceğini kaydeden Emine Erdoğan, Dünya Kentler Günü münasebetiyle Danışma Kurulu’nun ilk resmi toplantısının İstanbul’da yapılacağını duyurdu. Görüşme için çalışmaların başladığını kaydeden Emine Erdoğan, heyet üyelerini İstanbul’a davet etti.
YÖNETİM KURULU ÜYELERİNDEN EMİNE ERDOĞAN’A TEŞEKKÜRLER
Moderatörlüğünü UN-Habitat İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif’in yaptığı toplantıya BM Politika Genel Sekreter Yardımcısı Guy Bernard Ryder, Surinam Devlet Başkanı Chan Santokhi’nin eşi Mellisa Santokhi-Seenacherry, Sierra Leone Devlet Başkanı Julius Maada Bio ve eşi Fatima Maada Bio, Algramo CEO’su. su Jose Manuel Moller, Yunus Çevre Merkezi Kurucusu ve Başkanı Muhammedf Yunus, Uluslararası Katı Atık Derneği (ISWA) Başkanı Carlos Silva Filho, Cempre İcra Kurulu Başkanı Laura Reyes, The Waste Transformers CEO’su Lara van Druten, akademisyen Saleem Ali, EauGlobe Kurucusu Hakima El Haite, ICLEI Sürdürülebilirlikten Sorumlu Yerel Yönetim Genel Sekreteri Gino Van Begin, CityNet Asya Pasifik Genel Sekreteri Vijay Jagannathan.
Toplantıda deneyimlerini paylaşan katılımcılar, sıfır atık ve geri dönüşümün önemine ilişkin görüşlerini aktardılar. Meclis üyeleri Emine Erdoğan’a teşekkür etti.
Emine Erdoğan’ın geçen yıl Eylül ayında BM Sekreterliği’nin özel konuğu olarak katıldığı BM Genel Kurulu’nda 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan edildi. BM Genel Sekreteri Guterres, Emine Erdoğan’a Birleşmiş Milletler Sıfır Atık Uygulama Konseyi’ne başkanlık etmesi için yazılı teklifte bulundu ve teklif üzerine Emine Erdoğan Konsey başkanlığını üstlendi.