İsrail’de Netanyahu’nun yargı düzenlemesine protestolar sürüyor
Son yıllarda erken seçim ve koalisyon krizi sarmalı içinde olan İsrail’de sular durulmuyor.
6. kez başbakan olan Binyamin Netanyahu’nun uyguladığı politikalar İsrail’de eleştiri konusu oldu.
Son olarak Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak’ta Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini ortadan kaldıran ve yargının yargıçların seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladıklarını duyurdu.
krize yol açtı
Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin yargının bazı yetkilerini Parlamento’ya devretme yönündeki saldırıları, hükümet ile Yargıtay başta olmak üzere İsrail yargı sistemi arasında gerginliğe yol açtı.
Ülkedeki en yüksek yargı mercii olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Anayasa taslağı olarak kabul edilen “temel yasalar”ın kullanılmaması halinde Meclis’ten geçen yasaları bozma yetkisine sahip. Netanyahu hükümeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde Yargıtay’ın Meclis’ten geçen yasaları bozma yetkisinin elinden alınacağını bildirdi.
İsrail Yüksek Mahkemesi 18 Ocak’ta Netanyahu hükümetinde birden fazla bakanlık görevi üstlenen Şas lideri Arya Deri’nin “vergi suçlarından hüküm giydiği için” kabinede yer almayacağına karar verdiğinde iktidar-yargı krizi derinleşti.
On binlerce kişi meydanlara döküldü
Bu krizlerin ardından İsrail’de sivil toplum kuruluşları, hukukçular ve yüksek teknoloji sektörleri gibi meslek gruplarının çağrısıyla onbinlerce kişi sokaklara çıktı.
İşgal altındaki Doğu Kudüs’te yasa dışı bir Yahudi yerleşim yerine 7 İsraillinin hayatını kaybettiği saldırı için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Tel Aviv’deki protestoları düzenleyenler, gösteriler sırasında sahnelerden müzik çalınmayacağını duyurdu.
Yollar trafiğe kapatıldı
İsrail polisi gün boyunca Tel Aviv’deki meydanlara çıkan yolları trafiğe kapattı ve çevrede yoğun güvenlik önlemi aldı. Polis, Tel Aviv’deki gösterilere yaklaşık 40 bin kişinin katıldığını duyurdu.
Her yaştan binlerce gösterici İsrail bayrakları taşıyarak Tel Aviv şehir merkezindeki Kaplan Caddesi’nde toplandı. göstericiler, “diktatörlüğe hayır”ve “demokrasi” sloganlar attı. Göstericiler yürüyerek dağıldı.
Tel Aviv’in yanı sıra kuzeydeki Hayfa’da yaklaşık 13 bin kişi protesto gösterisine katıldı ve Kudüs’te Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un konutunun yakınında binlerce kişi katıldı. Ana muhalefet lideri Bir Gelecek Var Partisi’nin başkanı Yair Lapid de Kudüs’teki protestoya katıldı.
“Doğru hükümet barış istemiyor”
Tel Aviv Proje Müdürü Yaron Ram, yaptığı açıklamada, İsrail hükümetinin tüm kararlarının demokrasiye ve demokrasiye aykırı olduğunu söyledi. “İsrail’i zayıflatacağını düşündükleri için gösterilere”katıldığını söyledi.
Doğu Kudüs’te yaşanan trajik olaylara rağmen gösterilere katıldığını kaydeden Ram, Netanyahu’nun kabinesindeki aşırı sağcı siyasetçi Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in şunları söylediğini söyledi: “Geçmişte terör suçlarından hüküm giymişti ve bakan olarak kamu görevi üstlenmesi kabul edilemez”ifade etti.
Öğretmen Yael Nevat, demokrasi için mücadele edecek, “rejimin diktatörlüğe dönüşmesinden korktuğu için”Gösterilere katıldığını söyledi.
İsrail toplumunda kümelenmelerin arttığını ve çatışmaların artmasından endişe duyduğunu paylaşan Nevat, İsrail’de uzun süredir sağcı hükümetlerin iktidarda olduğunu ve barış istemediklerini söyledi.
Kızıyla protestoya geldi
Yönetmen Amnon Has, birlikte geldiği altı yaşındaki kızının geleceği için eylemlere katıldığına dikkat çekti. “Bugün İsrail’de yaşananların geleceği etkileyeceğini ve gelecekte ülkesinde adaletin olmayacağını düşünüyor”söylenmiş.
Netanyahu’nun hükümeti “giderek daha fazla güce konsantre olmaya çalışıyor”Buna dikkat çeken Has, hükümetin polisin yetkilerini artırdığını ve tüm bunları yasalaştırarak yaptığı için kalıcı olduğunu ifade etti.
Has, Netanyahu hükümetinin Filistin politikalarına ilişkin şunları söyledi:
“Hükümetteki Polis Bakanı Itamar Ben-Gvir, ‘bize buranın kime ait olduğunu göstermek’ için seçim kampanyasını yürüttü. Beyninizde işlemeye başlıyor Filistinliler giderek daha fazla eziliyor, her gün öldürülüyorlar ve sonra terör saldırıları düzenliyorlar çünkü ne hükümet, ne basın, ne de sivil güçler var. İyi demiyorum ama bu durum böyle devam edemez.”
Yılbaşından bu yana 30 Filistinli öldürüldü
Netanyahu hükümetinin politikalarına karşı protestolar, bölgede artan baskınlar, saldırılar ve can kayıplarının olduğu bir ortamda yaşanıyor.
Geçen hafta Tel Aviv’deki protestoya 100 binden fazla İsrailli gelirken bu hafta gösterilere katılımın azalması dikkat çekiyor.
İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün Silvan İlçesi’nde 13 yaşındaki bir Filistinli, Cumartesi sabahı silahlı baskın düzenleyerek iki İsrailliyi yaraladı.
Cuma gecesi Doğu Kudüs’teki bir Yahudi yerleşim yerindeki sinagogun yakınında düzenlenen silahlı saldırıda 7 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.
İsrail polisi, olay yerinden otomobille kaçan saldırganın peşine düştüğünü ve silahlı çatışmanın ardından etkisiz hale getirdiğini açıkladı.
İsrail ordusu tarafından işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı’na sabah saatlerinde düzenlenen baskında 60 yaşında bir kadın 9 Filistinli şehit oldu.
Baskının ardından bölgede çıkan olaylarda, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün er-Ram kasabasında 22 yaşındaki bir Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da yılbaşından bu yana aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 30 Filistinli hayatını kaybetti.