Ekonomi

Kazanç çağrısı: GrafTech, piyasa baskılarının ortasında başabaş FAVÖK bildirdi

GrafTech International Ltd. (EAF) 26 Nisan 2024 tarihinde yaptığı Birinci Çeyrek 2024 Kazanç Çağrısında başabaş düzeltilmiş FAVÖK ve 31 milyon $ net zarar bildirdi. CEO Tim Flanagan, şirketin negatif serbest nakit akışı ve başabaş FAVÖK’ten duyduğu memnuniyetsizliği kabul etti ancak müşteri ihtiyaçlarını karşılama ve ürün tekliflerini genişletme konusunda iyimserliğini korudu.

Şirket 2024 yılı için metrik ton başına satılan malın nakit maliyetinde (COGS) yüzde onluk bir düşüş bekliyor ve ikinci çeyrekteki satış hacminin yıldan yıla mütevazı bir iyileşme ile ilk çeyreğe benzer olmasını bekliyor.

Önemli Çıkarımlar

  • GrafTech International, 2024 yılının ilk çeyreği için 31 milyon dolar net zarar ve başabaş düzeltilmiş FAVÖK bildirdi.
  • Şirket, bir tahkim davasında olumlu bir karar aldı ve tahmini olarak 9 milyon dolarlık yasal ücretler ve masraflar geri ödendi.
  • Grafit elektrot sektöründeki zayıf talep ve fiyat baskısına rağmen satış hacmi yıldan yıla artış gösterdi.
  • Maliyet azaltma çabaları, metrik ton başına nakit COGS’de yıldan yıla %18’lik bir düşüşe yol açtı.
  • Likidite 275 milyon dolarla güçlü kalmaya devam ediyor, 2024’te beklenen borçlanma ihtiyacı ve 2028’in sonuna kadar borç vadesi yok.
  • Karbonsuzlaştırma çabaları ve elektrikli araç (EV) pazarının etkisiyle çelik ve grafit elektrot talebinde beklenen büyüme ile uzun vadeli görünüm olumludur.

Şirket Görünümü

  • GrafTech maliyetleri düşürmeye, müşteri değeri sağlamaya ve elektrikli araç bataryası pazarına girmeye odaklanmıştır.
  • Şirket, iğne kok üretimi ve grafit malzeme işleme yeteneklerinden yararlanıyor.
  • GrafTech, mevcut varlıklarını kısa vadeli kazanç için satmak yerine stratejik olarak kullanma niyetini vurguladı.

Ayıda Öne Çıkanlar

  • Şirket, zayıf talep ve fiyatlandırma baskıları ile zorlu bir ticari ortamla karşı karşıya kaldı.
  • GrafTech, düzeltilmiş FAVÖK’teki düşüşe katkıda bulunan LTA dışı hacme doğru bir kayma bildirdi.
3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Yükselen Önemli Noktalar

  • Zorlu pazara rağmen GrafTech’in satış hacmi bir önceki yıla göre artış gösterdi.
  • Mühendislik ve tedarik çalışmalarından kaynaklanan maliyet iyileştirmeleri sabit maliyetlerin azalmasına katkıda bulundu.

Eksiklikler

  • Şirket 11 milyon dolarlık negatif düzeltilmiş nakit akışı yaşadı.
  • Düzeltilmiş FAVÖK, 2023’ün ilk çeyreğindeki 15 milyon dolardan önemli bir düşüşle başabaş oldu.

Soru ve Cevaplarda Öne Çıkanlar

  • GrafTech, Seadrift’teki kapasiteyi değiştirmeyi planlamıyor ancak 2026 yılına kadar batarya fırsatındaki rolüne karar verecek.
  • Şirket likidite pozisyonu konusunda rahat ve yeniden finansman seçeneklerini değerlendiriyor.
  • İğne kok fiyatları dalgalı seyretmeye devam ediyor ve mevcut fiyatlar 1.000 ila 1.300 dolar arasında değişiyor.
  • GrafTech, Monterrey’in kapatılması nedeniyle kaybettiği pazar payını geri kazanıyor, ancak bu zaman alacak.

GrafTech International Ltd. stratejik büyüme ve maliyet yönetimine odaklanmayı sürdürürken zorlu bir pazar ortamında yol almaya devam ediyor. Şirketin operasyonlarını iyileştirme ve ortaya çıkan pazar fırsatlarından yararlanma konusundaki proaktif tutumu, uzun vadeli başarıya olan bağlılığını yansıtmaktadır. Bir sonraki kazanç çağrısının GrafTech’in performansı ve pazar stratejisi hakkında daha fazla bilgi sağlaması bekleniyor.

InvestingPro İçgörüleri

GrafTech International Ltd. (EAF), 2024 yılının ilk çeyreğinde net zarar ve başabaş düzeltilmiş FAVÖK performansına yansıyan çalkantılı bir dönem geçirdi. Şirket geleceğe bakarken, InvestingPro’dan alınan birkaç temel ölçüm ve içgörü, mevcut finansal sağlığı ve pazardaki konumu hakkında bir resim çiziyor.

InvestingPro verileri GrafTech’in piyasa değerinin 425,1 milyon dolar olduğunu gösteriyor. Şirketin geliri, 2024’ün 1. çeyreği itibarıyla son on iki ayda %-41,33’lük bir değişimle önemli bir düşüş gösterdi. Bu durum, “InvestingPro İpuçları “nda belirtildiği gibi, şirketin cari yıldaki satış düşüşü beklentileriyle uyumludur. Dahası, şirketin F/K oranı -3,4 ile negatif olup şu anda kârlı olmadığını göstermektedir ki analistler de şirketin bu yıl kârlı olmasını beklememektedir.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Zorlu mali performansa rağmen GrafTech belirli açılardan dayanıklılık göstermiştir. Şirketin likiditesi olumlu bir işaret olmaya devam ediyor ve likit varlıklar kısa vadeli yükümlülükleri aşıyor. Bu durum, makalede de belirtildiği üzere, şirketin 2024 yılında öngörülen borçlanma ihtiyacının ve 2028 yılı sonuna kadar borç vadesinin bulunmamasıyla da destekleniyor.

Hisse senedi performansı açısından GrafTech’in fiyat oynaklığı, bir “InvestingPro İpucu” ile belirtildiği gibi yüksektir. Bu durum, bir yıllık toplam fiyat getirisinin -%66,38 olduğu geçtiğimiz yıldaki önemli fiyat düşüşüyle de destekleniyor. Bununla birlikte, geçtiğimiz ay %14,49’luk bir artışla güçlü bir getiri sağlandığını da belirtmek gerekir.

GrafTech’in gelecek beklentilerini ve finansal analizini daha derinlemesine incelemek isteyen okuyucular için InvestingPro ek ipuçları sunuyor. Aslında, şirketin performansı ve piyasa stratejisi hakkında daha fazla bilgi sağlayabilecek 12 “InvestingPro İpucu” daha mevcut. Bu değerli bilgilere erişmek için InvestingPro’da INVTROZEL1A kupon kodunu kullanarak InvestingPro aboneliğinde %20’ye varan indirimden yararlanabilirsiniz.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu